Historia

Kymendö har varit i vår släkt ägo sedan 1802.

Vi är trettioen personer i tre generationer som bor på Kymendö idag. Ön är privatägd och är en levande skärgårdsö med många företag såsom olika byggnadsverksamheter, sommarbåts platsuthyrning, guidning på ön, skärgårdsjordbruk med lammprodukter.

Kymendö är belägen i Stockholms södra skärgård utanför Dalarö och är 2,5 km lång och 1,5 km bred och med en yta runt 180 ha. Genom tiderna har ön benämnts som Timendöö, Tymendö och Timende. En bosättare från vikingatiden med namnet ”Tjudmund” kan enligt en ortsnamnsforskare ha gett ön sitt namn. Det nuvarande namnet blev slutgiltigt bestämt på 1950-talet. Vi öbor stavar namnet med ett m och uttalar det som ”Tjymmendö”, den officiella namnformen är Kymmendö. 

Gunnar Berg (Hjördis far), Carl Albert Berg(Gusten i Hemsöborna, Hjördis farfar) och Hjördis Wahlström (född Berg) i knäet.

Under 1500-och 1600-talen hörde Kymendö till kronan, på 1700-talet löd ön under Tyresö gods och under de senaste 200 åren har ön varit i nuvarande släkts ägo. Kymendö har varit brukad sedan Gustav Vasas tid och år 1539 bodde brukaren Mårten Simonsson på ön, men troligen har det funnits fast bebyggelse redan tidigare. Kymendö har genom århundraden haft ett mindre jordbruk med får kombinerat med fiskebruk. Idag finns fortfarande ett aktivt jordbruk med får och hästar medan fisket idag blivit olönsamt.

År 1719 drabbades Kymendö, liksom den övriga skärgården, av den ryske tsarens galärflotta. Ön brändes och plundrades på allt men frälsebonden Mattz Olofsson och hans hustru byggde upp sina hus igen.

 Här på Kymendö bodde August Strindberg under sju somrar i slutet av 1800-talet och det var här han hämtade historien och romanfigurerna till sin mest lästa bok, Hemsöborna. I skärgården runt Kymendö hittade han även underlag till böckerna Skärkarlsliv och I havsbandet. Hemsöbornas huvudpersoner, ”Madam Flod” Susanna Elisabet Berg och sonen ”Gusten” Albert Berg, är släktingar till de nuvarande öborna. Historien i romanen är till stora delar lik verklighetens. Dåvarande öbor blev arga och besvikna på Strindberg som de tyckte hade missbrukat deras gästfrihet och portförbjöd honom på ön. 

Han återvände aldrig till sitt ”… paradis på jorden …”. Romanen har blivit film fyra gånger, två av dem är inspelade på Kymendö. Nästan varje sommar sätts romanen upp som teaterföreställning på någon plats i Sverige. Till Kymendö kommer tusentals turister varje sommar för en guidning. De möts då av någon av våra guider från ön som berättar om Kymendös historia, om var Strindberg bodde och hans liv på ön och visar dem ut till Strindbergs skrivstuga på östra sidan av Kymendö. 


Hjördis (hennes farfars mor var Madam Flod i Hemsöborna) och Rikard Wahlströms bröllop
Bröllopsfärd till Ornö kyrka med Hjördis och Rikard Wahlström och följe.